Shadow

Съкровищата на Турция – скритите тайни на южната ни съседка

Турция е огромна държава, пълна със световноизвестни дестинации, морски курорти и древни градове. Има обаче и много скрити местенца в Турция, които да посетите, което ви позволява да изживеете Турция по един по-различен и интересен начин, от това, което повечето пътешественици обикновено виждат. Популярните места като Анталия, Измир, Бодрум, Мармарис, Кападокия, Ефес и Памукале са добре познати и привличат тълпи от туристи, но има и още уникалните и красиви места, които често биват пренебрегвани. Всеки, който излезе от утъпкания път в Турция, може да се наслади на някои от най-красивите места в Турция, автентичен начин на живот и някои зашеметяващи природни пейзажи. Невъзможно е да се напише пълен списък на всички съкровища на Турция, които тази огромна страна може да предложи, но нека го намалим до списък от 5-те най-добри, за да ти дадем някои идеи за следващото ти пътуване.

Алачатъ, Чешме

Измир е оживен и добре посещаван град, но Алачатъ остава често скрит за мнозина. Това градско предградие има наистина очарователно и автентично усещане, пълно с традиционни къщи с цветни врати и стари мелници, които някога са работили с пълни обороти. Ако обичате храна и вино, това също е място, където да се отправите към вас, тъй като е пълно с малки ресторанти и кафенета, които предлагат едни от най-добрите храни, които някога сте яли в живота си.

Отидете до плажа, за да се разхладите на лятното слънце и проверете колко чиста е водата. Това също е място, където изглежда има постоянен бриз, което го прави отлично място за гледане на професионални уиндсърфисти и кайт сърфисти – можете дори да го опитате сами! С оферти за почивка в Турция от нашата агенция, винаги може да посетите Чешме и чаровното градче Алачатъ.

Амасра, Черноморска Турция

Когато мислите за лятна почивка в Турция, най-често се фокусирате върху южното крайбрежие на Средиземно море, но Черноморското крайбрежие на север е също така великолепно. Това място е извън утъпканите пътеки за повечето туристи, но е за сметка на това е пълно с местни летовници. Изненадващо, Амасра е едно от най-невероятните нетуристически места в Турция на брега на морето. Курортът има наистина автентично усещане и въпреки малкия си размер, това наистина е фантастично място за пътуване. Има няколко плажа и много възможности за разходка по крайбрежието. Можете да отидете на разходка с лодка или да се отправите към музея Амасра и да научите повече за местния район. Задължително е да се седнете в традиционен турски ресторант и да се насладите на фантастична кухня. Морската храна тук е божествена.

Статуите в Немрут

Планината Немрут се намира в Адияман, в югоизточна Турция, не много далеч от границата със Сирия – не позволявайте това да ви отблъсква, тъй като това все още е доста популярна туристическа дестинация и като такава е безопасна за посещение. Планината има зашеметяваща гледка сама по себе си, но не с това е известна. Немрут е известна с огромните издълбани каменни глави, които седят почти произволно разположени на върха на планината и по пътеката, водеща към върха. Никой не е 100% сигурен как са стигнали до там, но теорията е, че са били поставени там, за да покажат силата, която Александър I е имал тогава. Друга теория е, че са статуи към гробница на Хетски владетел. Във всеки случаи, в съчетание на екскурзията с Мардин, Немрут наистина си заслужава. Можете да видите тази фантастична и доста зашеметяваща гледка по всяко време на годината, наистина едно от онези уникални места за посещение в Турция, но тази част на страната има минусови температури и много сняг през зимата. Така че, между април и октомври е най-доброто време за пътуване.

Водопадите Дюден, Анталия

Всяка година милиони посетители се отправят към региона на Анталия, но малцина знаят за красотата на водопадите, които са само на един хвърлей от международното летище в Анталия! Всъщност тези крайбрежни водопади са може би сред най-красивите места в Турция за посещение. Водопадите се образуват от каскадите вода, която се разлива от планината Телец, преди да се отправи към морето. Докато светлината от залезите избледнява, водата започва да блести и образува красиви водопади, които просто трябва да уловите за снимка.  Водопадите Дюден са разположени в защитен парк, така че има много зеленина за отдих и никога не е прекалено претъпкано, освен по време на важни национални дни в Турция, когато местните жители се отправят с членовете на семейството си, за да прекарат известно време заедно на слънце.

Ликийските гробници в Далян

Историята и красотата се сблъскват в Ликийските скални гробници, на които повечето хора се натъкват случайно! Ако останете някъде в района на Даламан, ще станете част от екскурзии до местните кални бани и Плажа на костенурките, където костенурките снасят яйцата си по време на сезона на гнездене. Но това, което не ви казват, е, че по пътя си до плажа Изтузу, вие отивате на обиколка с речна лодка по река Далян и докато правите това, плавате покрай това, което може да се опише само като историческа красота. Издълбани в извисяващата се скална стена, ще видите впечатляващи гробници. Те датират от 4-ти век и са създадени от ликийците, които вярват, че ангелите пренасят мъртвите в отвъдното. Не пропускайте и пътуванията до курортите наблизо като Ичмелер, Мармарис, Фетие и Олу Дениз. Обиколката ще ви отнеме няколко часа повече, ако останете в Бодрум, но си заслужава.

Към кои от тези 5 скрити тайни на Турция ще се отправите първо?

Вашият коментар