Shadow

Психологически проблеми, предизвикващи нарушено зрение

Замисляли ли сте се как вашите собствени думи, мисли и предразсъдъци могат пряко да навредят на здравето ви? Това е истина, която се отнася и за зрението. Свикнали сме да мислим, че болестите на очите са предизвикани само от физически фактори и неблагоприятно външно влияние, а забравяме, по-скоро, не допускаме, че ние самите си вредим и причината е вътре в нас. Имали ли сте случай, в който въпреки ефективна терапия, продължително лечение и приемане на куп лекарства, проблемите си остават? Това е така, защото не сте се отървали от първоизточника – психологическият фактор, причинил заболяването.  

 

Емоциите са наш приятел и в същото време – враг. Нека погледнем какво причинява недостатъците в зрението ни и да преценим коя причина се отнася и до нашия случай:

 

Късогледство (миопия)

 

Ако страдате от късогледство, навярно сте от хората, които вътрешно не желаят да „погледнат нещата в очите“. Но не заради страх, а защото не се съгласявате със злото, противопоставяте се на мисълта, че то съществува, иска ви се да го няма изобщо… Също така означава невъзможност да предвидите бъдещето, отново заради множество опасения и съображения. Ако разпознавате тези причини, работете върху поправката им и ще видите как късогледството ви ще претърпи корекция.

 

Далекогледство (хиперметропия)

 

Противно на късогледството, при вас проблемът е, че мислите твърде напред във времето, боите се от това какво е бъдещето, чувствате лична вина, че не е както го искате, тревожите се какво ще стане след време, с което обаче неглижирате настоящето и сякаш забравяте, че то – днешното време – създава и бъдещето. Утре започва от днес, както се пее в популярна българска песен. Опитайте се да преодолеете този си навик, осъзнайте, че не всичко в бъдеще време зависи от вас, а и не трябва. Откъде можем да знаем, че това, което ни предстои, е лошо, само защото не сме го планирали ние? Посрещайте бъдещето с отворено и позитивно мислене!

 

Кривогледство

 

Абстрахирайки се от често срещаното кривогледство при малките деца, което се коригира без проблем, когато пациентът е зрял човек, това говори за тесен кръгозор на възгледите, както и проблем в един от мозъчните дялове.

Далтонизъм

 

Често той е вроден, но ако е придобит, това е показател за неспособност да се радвате на живота. Цветовете – те са радостта, иначе всичко би било само тъмнина. Наслаждавайте се на живота, всеки миг е безценен, приемете го като дар!

 

Глаукома

 

Помислете дали не страдате от носталгия по миналото и си припомнете, че то няма значение, а настоящето е определящото.

 

алергия

Вашият коментар