Shadow

Пролин – що е то и какво е значението му за човешкия организъм

Колкото повече се интересуваме за човешкото тяло, начина му на работа и всички елементи, които участват в неговите биологични процеси, толкова повече се удивляваме от неговата уникалност. Интересно е как толкова малки единици могат да направят такава голяма разлика и как без тях тялото ни не би могло да функционира правилно.

Аминокиселините са елементи, които също имат съществено значение за функционирането на организма и неговото здраве. Като аминокиселина се спряга и пролинът, който е предмет на настоящото четиво. Продължете да четете, ако желаете да разберете повече за него.

Какво представлява пролинът

Пролинът се отнася към неесенциалните аминокиселини, тъй като организмът ни може да произвежда малки количества от него и без да е необходимо да приема определени храни и добавки за целта.

Той е алфа-аминокиселина с уникална структура. Това е единствената протеиногенна аминокиселина с вторичен амин. Протеиногенността ѝ се изразява в свойството ѝ да формира протеини по биосинтетичен път. Не само че подпомага изграждането на протеините, но и също така играе ролята на катализатор на много органични реакции в тялото.

Каква е ролята на пролин в човешкия организъм

Съединеня като L-пролин имат особена важност за правилното функциониране на ставите и сухожилията. Освен това съставката има значение за поддържането и подсилването на сърдечния мускул.

Пролинът има още функцията да подпомогне формирането на колаген, регенерирането на хрущялите, образуването на съединителна тъкан, възстановяването на различни кожни увреждания и рани, както и заздравяването на чревната лигавица.

Освен че участва в големи количества в колагена, той влиза в състава на почти всички протеини във всички организми. Затова е и една от двадесетте протеиногенни аминокиселини и се включва в множество спортни суплементи като тези, предлагани в Workout.bg

Какви предимства носи пролин на тялото

Пролинът подпомага синтезирането на колаген, което от друга страна допринася за подсилване на регенеративния ефект при възстановяване структурата на кожата и подсилване на кожната бариера. Проучвания показват, че съставката може да подобри видимите белези на стареенето, благодарение на колагеновия бууст, който задейства.

Освен това компонентът подпомага чревното здраве, което е от особено значение за поддържане на нормалния имунитет. Смята се, че може да допринесе и за намаляване на оксидативния стрес чрез елиминиране на оксидативно реактивните свободни радикали и подсилване активността на антиоксидантите.

Много спортни хранителни добавки разчитат на пролин като основна или допълваща съставка за подсилване на колагеновия синтез. Това спомага за по-бързо възстановяване на мускулните тъкани и намаляване на травмите, свързани с претоварване на мускулите и ставите. Ако търсите качествен суплемент с пролин на изгодна цена Workout.bg е онлайн магазин, на който може да се доверите.

Вашият коментар