Shadow

Няколко нестандартни идеи за лятото

Лято, слънце и море – трите клиширани представи за горещите месеци от годината. Любим период заради множеството отпуски и забавянето на темповете на работното място. Динамиката на съвременния свят е такава, че някои хора много трудно могат да се откъснат напълно от служебните си задължения дори, когато са на почивка. Други – в един момент започват да се паникьосват от прекалено бавния ритъм, който ги посреща морето и плажа.

Независимо от кой тип хора сте, вместо да преглеждате нервно електронната си поща, можете да използвате времето да научите нещо ново. Или да положите основите на потенциално бъдещата си професия. Ако си падате по видеоигри, то следващите редове може да се окажат интересни за вас. Защо да не използваме лежерното печене на плажа, за да се научим как се става… гейм дизайнер?

Звучи налудничаво, но гейм индустрията се развива с доста добри темпове по целия свят, като в България има доста силно присъствие. Особено в столицата. В София сред някои големи имена на разработчици прозира това на Gameloft. Френският гейм гигант е сред лидерите при мобилните игри, а българският офис е създал успешни заглавия, като March of Empires и War Planet Online.

От Gameloft България ще научим малко повече за професията гейм дизайнер и какво е добре да знаем, ако искаме да се занимаваме с нея. Като поне част от теоретичната част не я започнем под жарките лъчи на плажа до морето.

Да обичаш да играеш

Колкото и странно да звучи, първата крачка на повечето гейм дизайнери е да са играли доста заглавия. Това е и най-приятната част, защото така можете да се запознаете с различните жанрове, възможности, механики, подходи или най-малкото да видите как може да се развие един виртуален свят.

Един от водещите дизайнери на Gameloft България започва кариерата си в гейм индустрията като тестър. Постепенно навлиза толкова много в играта March of Empires, че в един момент оглавява екипа по поддържането ѝ.

Невинаги е задължително да се концентрирате върху едно заглавие, даже разнообразието ще ви даде по-голям и пълен поглед върху индустрията. Така можете в един момент да знаете, как добавянето на дадена възможност или механика ще повлияе върху геймплея – положително или отрицателно.

Да можеш да обясняваш

Освен задълбочени познания по самите игри гейм дизайнерите трябва да могат много добре и ясно да представят своите идеи и тези на екипа си. Така те ще гарантират, че концепциите, които искат да реализират, ще бъдат одобрени. Освен това ще помогне на работата с други екипи, като например маркетинга. Ако им представите по най-добрия начин идеята си, те ще могат да я реализират по-успешно на пазара, коментират от Gameloft България.

Това изисква от потенциалния гейм дизайнер да може да структура мисълта и проектите си много добре. Да може да описва и да има поглед към всеки един детайл. Защото Както всяка една от песъчинките на плажа е различна, така и всеки елемент в играта има своето уникално предназначение и роля, затова е важно да може да описва и да има поглед към всеки един детайл.

Разчупена фантазия, подкрепена с логика

Гейм дизайнерите трябва да влагат доста креативност в работата си, като например да могат да измислят нови механики и възможности. За разлика от художниците и арт дизайнерите, при които въображението трябва да е безгранично, тук то трябва да е подчинено на строга логика.

Ключово е да можете да интегрирате идеите им по начин, по който да са най-функционални за самата игра, но и да се вписват в съответния гейм свят, който сте създали. Защото много често всяко заглавие изгражда една собствена вселена, която е подчинена на определени правила, смятат от Gameloft България.

Да не се плашите от статистика

Последният съвет е, че един гейм дизайнер не трябва да се плаши от статистиката, защото тя го води към взимането на по-правилни решения. Няма да искате да интегрирате дадена механика, която не променя нищо в играта или дори по-лошо – нарушава по негативен начин усещането на геймърите.

Това можете да го избегнете в до голяма степен, като разгледате статистиките в играта. На тяхна база се взимат голяма част от решенията, особено за заглавие, което вече е на пазара. Чрез тях можете най-лесно да проследите реакцията на потребителите и да помислите как да ги направите още по-щастливи.

Ако всички тези предизвикателства ви се струват интригуващи, можете да се огледате за потенциално кариерно развитие в гейминг индустрията. С това можете да започнете дори на плажа.

Вашият коментар