Shadow

Любопитни факти за Никулден и полезни съвети за празнуване на един от най-значимите български празници

Един от най-светлите български празници наближава, макар че тази година ще го посрещнем в условията на ограничения. Голяма част от официалните прояви за Никулден вече бяха отменени, заради риска от разпространение на новия коронавирус, но мнозина все пак ще посрещнат този ден подобаващо. Никулден се чества у нас на шести декември и освен хората с имена Николай, Никола, Николета, Николина и други, на него празнуват също рибарите, моряците, пътешествениците и банкерите.

 

От къде обаче води началото си този толкова популярен празник, как се празнува той, какво е общото между рибари, моряци и банкери, как е повлиял Никулден на празнуването на Коледа и дори на цялата европейска култура? Екипът на риболовния магазин Ribata.eu си направи труда да събере и сподели най-интересните факти и предания около този ден, както и някои съвети за подобаващото му посрещане.

 

Какво честваме?

 

На този ден се почита паметта на Николай Мирликийски.Чудотворец (Свети Никола), който според легендите закриля моряците по време на бури и трудности в морето. Той е реална личност и е живял през III век в Ликия. За разлика от други хора, провъзгласени за светци, той е живял охолно, разполагал е с голямо богатство и според писанията е дарявал голяма част от него на нуждаещите се.

 

Как да посрещнем празника?

 

Никулден през 2020 г. със сигурност ще е различен, след като редица празнични прояви бяха отменени, а събиранията на много хора са ограничени, заради усложнената епидемиологична обстановка в страната. Всъщност обаче големите масови прояви и без това не са в духа на този празник. Той по-скоро е семеен и на него по традиция се канят роднини и приятели, събира се цялото семейство и трапезата не се прибира цял ден. Затова и на практика няма голямо противоречие между ограниченията за събиране на много хора и празнуването на Никулден.

 

Сред празничните ястия на този ден задължително е шаранът, както и разнообразни постни храни, тъй като сме в разгара на постите. Това може да включва сарми, боб, чушки, царевица, жито, както и украсени обредни хлябове, като последните имат не по-малко значение от шарана. Тази риба пък заема централно място, заради преданието, че Свети Никола е използвал именно шаран, за да запуши дупката в потъващ кораб и по този начин да спаси моряците.

 

Отдайте се на дарителство

 

Въпреки че днес най-голямо внимание обикновено се обръща на трапезата и празнуването, всъщност благотворителността е много по-близо до духа на Никулден. Самият Николай Мирликийски е бил човек, който често е дарявал пари на нуждаещите се, споделял е своето богатство и е помагал по всевъзможни начини, за което се е стараел да не се разбере. Тази традиция се е пренесла и днес в редица европейски страни, където на Никулден се подаряват подаръци. Затова един от начините да почетем този ден е именно да помогнем на кауза, която ни е присърце.

 

Как се е родил Дядо Коледа?

 

Знаехте ли, че има тясна връзка между Никулден и Коледа? Това е така, защото Свети Николай всъщност е първообраз на добрия старец, който радва малчуганите по света. Празнуването на Никулден е пренесено в Америка от холандски калвинисти, които с времето започнали да наричат Sint Nicolaas – Sinterklaas. По-късно в САЩ се е зародила традицията за подаряване на подаръци, датата е променена, а името на добрия старец се е превърнало в Santa Claus. Така че една реална личност, живяла през III век, днес е повлияла на един от най-значимите празници и същевременно – попкултурен феномен на западната цивилизация.

 

Как да празнуваме в условията на пандемия?

 

Експертите по риболовни принадлежности от онлайн риболовния магазин Ribata.eu се присъединяват към препоръките за ограничаване на събиранията и спазването на мерките за безопасност и напомнят, че пазаруването онлайн е много по-сигурно и безопасно от това във физически магазин. Както и че Никулден е преди всичко семеен празник, на който ние трябва да сме с най-близките си. Ако именниците канят гости, е най-добре да го направят на открито, а ако няма такава възможност – да избягват струпването на много хора в затворени помещения. Разбира се, те винаги могат да вдигнат виртуални тостове и да получат пожелания и онлайн – чрез някое от най-разпространените приложения за видеовръзка. Този тип услуги навлязоха с бързи темпове през последните месеци и през тях вече се извършват съдебни заседания, обучения, семинари и дори – венчавки.

 

Образование

 

На някои места, като например португалския град Гимараеш, Свети Никола се счита за патрон на гимназистите и образованието. Това е и един добър повод, ако се чудим какъв подарък да подарим на именниците, да им купим нещо свързано с онлайн обучение, книги и други образователни материали.

 

Мореплаването

 

Въпреки че е покровител и на рибарите, банкерите, гимназистите и дори на пленниците, Свети Никола е известен най-вече като пазител на моряците. Според поверията, на неговия празник те трябва да си останат на сушата, а плаването в открито море не е разрешено. Счита се, че когато светецът е разгневен, той предизвиква морски бури и урагани, но когато някой кораб е изпаднал в беда, именно Свети Никола ще му помогне да се спаси. Самият Николай Мирликийски обаче е бил лихвар, поради което в наши дни шести декември е празник и на банкерите.

Вашият коментар