Shadow

Как да се научим да караме лодка?

Забравете за сезоните. Можете да започнете пътуването си с лодка под наем по всяко време. А защо не точно сега? Това ръководство за начинаещи водачи на лодки съдържа всички подробности, необходими за започване.

Ето какво трябва да знаете.

Не се страхувайте

Лодката не трябва да се приема лекомислено, разбира се. Но помислете за това: всеки ден се качваме в метални машини и летим с високи скорости, заобиколени от още подобни машини.

Помнете, че шофирането и разходката с лодка са две много различни неща. Но ядрото и на двете е вярно: чрез образование, опит и научени уроци, карането става управляемо – и приятно.

Запишете се на курс

Няма как да тръгнете на път с лодка, ако нямате дори базови познания за това! А в случая е най-добре да изкарате и цял курс.

В България вече има подобни места за обучение. Всичко, което се изисква от вас, е научаването на малко теория, а след това – прилагането ѝ на практика.

Не се притеснявайте, ако по някое време карането на лодка ви омръзне като хоби или просто нямате време да го практикувате особено често. По-добре е да го знаете и да нямате нужда от него, отколкото обратното, нали така?

Можете да се възползвате и от курсове директно във водата, които още по-точно и ясно ви показват всичко, което трябва да можете да правите.

Познавайте законите на страната си

Някои държави изискват действителен лиценз за право на плаване, а други – не. Това са важни неща, така че се запознайте с тях.

Освен това има и други специфични изисквания, които могат да ви докарат проблеми, ако не ги спазвате. А най-вероятно не искате проблеми с властите заради необходимостта си да релаксирате в морето.

Ето защо отново ви призоваваме: завършването на обучение по каране на лодка или курс по безопасност е добра идея, независимо къде живеете. Добавен бонус: когато дойде време за покупка, сертификат за образование в тази област понякога ви дава отстъпка от застраховката на плавателния съд.

Опознайте самата лодка

Начинаещите лодкари се нуждаят от време на вода. Най-бързият начин да получите това преживяване е като имате собствена лодка или се обърнете към фирма, която предлага лодки под наем.

Друг вариант е да се запознаете с човек, който има лодка, и да прекарате няколко дни във водата с него. Той със сигурност ще се радва да ви предаде знанията си!

Така ще намерите нов приятел и в същото време съмишленик, до който ще можете да се допитвате в различни ситуации.

Е, готови ли сте да отплавате?

Вашият коментар