Shadow

Какво представляват снегоходките

Проходимостта на обилно заснежените планинско-равнинни райони са изключително трудно проходими без наличието на допълнителни аксесоари на краката. За целта върху обувките се надяват специални принадлежности, носещи името снегоходки или наричани за по-кратко котки. Сега ще разберем кога трябва да се носят и как се поставят? Какво е тяхното предназначение и достъпните видове?

Какво е предназначението на снегоходките

Зимният туризъм е изключително красиво изживяване, което може да Ви потопи в магията на природната снежна картина. Въпреки това в планините и високо-хълмистите местности през зимата пада изключително много сняг, което прави проходимостта почти невъзможна без употребата на специални допълнителни аксесоари. И тук на помощ идват снегоходките, които подобряват сцеплението със снежната настилка и повишават устойчивостта Ви.

Представляват обща цялостна платформа, върху която са предвидени възможности за фиксация на обувките върху тях.

Какви видове се предлагат

Съществуват различни видове снегоходки, най-основните от които са:

  • Туристически за ходене – най-простите и предпочитани варианти за разходки в гората. Предназначени са за равен или терен с лек наклон;
  • За планински туризъм – предназначени са за преодоляване на трудно проходими заснежени склонове;
  • За бягане – особеното при тях е повишената лекота, така че рамката им е изработена от пластмаса;
  • За лов и риболов – притежават голяма платформа, имаща способността да поема повишен товар.

Основно, снегоходките се отличават по по-големите си или малки рамки, чийто размери зависят от предназначението. Още съществуват и така наречените ледоходки или противохлъзгащи протектори за обувки, чието предназначение е за безпроблемното преминаване през заледените участъци. Те представляват допълнения с шипове, които просто се надяват върху обувките и осигуряват подходящо сцепление с хлъзгавата повърхност, така че да я преодолявате безпроблемно. Днес в онлайн магазините основно се предлагат детски модели и такива за възрастни, естествено отличаващи се по своите размери.

Кога е наложително носенето им

Снегоходките се използват в случаите на ниска проходимост или невъзможност за преодоляване на определен терен. Те са изключително лесни за поставяне и сваляне, така че не е нужно да ги носите през цялото време на пътуването Ви, ако това не е необходимо. Също така, има значение и предназначението им: за ходене, за планински терени, бягане, за лов и риболов.

Вашият коментар