Shadow

Защо е важно да посадим дърво?

Всяка секунда някъде по света човек унищожава гора с размера на футболно игрище, затова Нестле България кани всички желаещи да дарим 10 000 секунди от времето си и заедно да засадим 3000 фиданки в Новата гора на София  като част от инициативата „Залесяваме активно!“, с която Нестле България се ангажира да работи активно за по-доброто бъдеще на нашите деца

 

Нестле България организира един полезен и приятен ден за цялото семейство, изпълнен с положителни емоции, игри и полезни дела като продължение на своето участие в проекта на Столична Община за по-зелен град.

На 12 ноември от 10.30 ч. всеки, независимо от възрастта си,  ще има възможност да засади дърво и да подари по-добро бъдеще за децата на България.

За децата има организирани игри на открито, заедно с любимия талисман – лъвчето Арми, и младежкия отбор на ЦСКА 1948. И най-малките ще могат да се включат в интересни предизвикателства, да засадят своето дърво и да научат по забавен начин как да се грижат за планетата.

Възрастните също няма да скучаят – под звуците на музика и под вещото ръководство на преподаватели и студенти от Лесотехническия университет, всички, които искат да оставят своя зелен отпечатък, ще могат да засадят дръвчета, да участват в състезанието за най-бързо и качествено залесяване и да спечелят наградите на Нестле България.

Най-добрият момент да посадим дърво е преди 20 години, следващият най-добър е точно сега!  Затова родители, деца, ученици, студенти и всички, които искат да направят реална крачка към общата ни цел за по-чист въздух, повече зеленина и по-здрава планета, са добре дошли! Нека не само на думи, но и с личен пример да градим заедно по-доброто си бъдеще. Какъв по-хубав и смислен начин да прекараме уикенда от това, заедно със семействата си да засадим фиданка и след години да знаем, че това дърво е нашият личен принос“ – казва г-жа Нели Ангелова, Мениджър Комуникации на Нестле за Югоизточен пазар.

Много състезания за цялото семейство, награди, изненади, музика и добро настроение, ще ви очакват на 12 ноември в “Новата Гора на София”2 – с. Негован. Столична Община са се погрижили за лопатите, ръкавиците, фиданките и професионалните насоки на доказани лесовъди, така че да сме сигурни, че посадените от нас дръвчета ще красят гората около София дълги години. Брандовете на Нестле България NESCAFÉ 3in1, NESTLÉ Fitness KITKAT,LION ще заредят всички със сладко настроение.

 

Всяка гора има важни и комплексни функции,  както за състоянието на околната среда, така и за качеството на живота на човека.

Освен, че дърветата пречистват и подобряват качеството на въздуха, те още противодействат на почвената ерозия чрез трансформиране на повърхностния воден оток в подпочвен и благоприятстват микроклиматичните условия в земеделски площи за увеличаване на добивите от селското стопанство.

Доброто залесяване защитава водоемите и бреговите земи, а също така язовирите от затлачване с наносен материал.

Горите предпазват от лавини и свлачища, а също и пътищата от снегонавяване.

Здравата зеленина е природно богатство за релакс и туризъм, място, където да отдъхнем и да съберем горски плодове, гъби, билки, пчелен мед и множество други продукти.

Във високопланинските райони гората е основен поминък за местното население.

Съвременното лесовъдство и правилното стопанисване на горите осигурят естествено възобновяване, но за съжаление, не във всички случаи природата може да се справи сама или възобновителния период е толкова дълъг, че се отразява негативно на екосистемите.

Затова при пожари, сухи, бедни, опечени места с плитки, ерозирани и каменисти почви се прибягва до изкуствено възобновяване чрез залесяване. Понастоящем 1/3 от територията на България са гори, а 1/3 от тях са създадени от човека.

Залесява се само когато до три години след възобновителната сеч не се формира естествено залесяване.

Залесяването се извършва в периода на покой на фиданките – късно есента или напролет преди началото на новата вегетация. От решаващо значение е предварително направената подготовка на почвата. Фиданките, които се използват, са на възраст от 1 до 4 години в зависимост от дървесния вид, а размерът им е между 12 и 50 см. Най-добре да бъдат използвани местни фиданки с български произход, защото източниците на репродуктивни материали са еволюционно адаптирани към условията на средата.

 

Инициативата „Залесяваме активно“ на Нестле България се провежда в партньорството със Столична община и проекта “Новата Гора на София”2, ЦСКА 1948, Лесотехнически университет – София и с медийната подкрепа от Offmedia.

В рамките на 3 акции през пролетния залесителен сезон служители на Нестле България и стотици доброволци засадиха заедно близо 7000 дъбови фиданки.

До края на 2022 г. Нестле България си поставя за цел засадените дръвчета да са минимум 10 000 като част от глобалния ангажимент на Групата да засади 200 000 000 дръвчета до 2030 г. в районите, от които набавя суровини.

Вашият коментар