Кои са най-скъпите футболни мачове в света

Най-скъпият футболен мач е този, който носи най-големи финансови ползи за победителите, но всъщност имате ли представа кои са най-скъпите мачове в света – Финалът на Световно първенство или този на Шампионската лига?

Всъщност отговорът на този въпрос най-вероятно ще ви изненада и то с право, защото е отражение на реалната финансова мощ на едно конкретно футболно първенство в Европа  и това е Английската висша лига. Въпреки, че далеч не можем да го наречем най-бляскав, или престижен, финалът за влизане във висшата лига несъмнено носи най-големи приходи за победителя и тази година това беше двубоят на емблематичния стадион Уембли, в който един срещу друг се изправиха  Дарби Каунти и Астън Вила. Анализаторите на Deloitte’s Sports Business Group прогнозираха, че победителят ще получи приходи от най-малко 215 милиона долара, а ако успее да се задържи поне един сезон, без да изпадне обратно в Чемпиншип, то те ще скочат до поне 381 милиона. долара.

Астън Вила, където нашият Стилиян Петров е легенда, вече загуби двубоя за влизане в елита през миналата година от Фулъм, където пък за кратко играха други знаменити български футболисти – Бербатов, Манолев и Бодуров, но Фулъм не успя да издържи на конкуренцията и отпадна отново в по-ниското ниво през този сезон. Що се отнася до Дарби Каунти, където мениджър е бившият лидер на Челси Франк Лампард, то отборът несъмнено има шанс за завръщане в елита за първи път от 2008 година насам, което прави залогът наистина голям. 

Плейофната среща за изкачване в елита се играе в края на всеки сезон и определя кой отбор отива във Висшата лига и кой ще трябва да изчака следващия си шанс, а победителят ще се радва на огромни приходи, тъй като спортното спонсорство ще достигне главозамайващите 41 милиарда евро през тази година. Това означава, че дори и победителят от тазгодишния плейоф да изпадне още през следващия сезон, той ще получи плащания в размер на 95 милиона долара през следващите две години, а решението как да се инвестират парите, спечелени във Висшата лига, зависи от това колко дълго отборът ще се задържи в най-високото ниво на английския футбол.

Въпреки че финалът на Шампионската лига се смята за върховно постижение в клубния футбол, този двубой далеч не може да се сравнява с гарантираните приходи, които обещава плейофа за влизане във Висшата лига. Като пример можем да посочим, че тазгодишните финалисти в Шампионската лига Тотнъм и Ливърпул ще получат сравнително ниската сума от 8.3 млн. долара при спечелване на турнира.

След като Астън Вила спечели двубоя срещу Дарби Каунти с 2:1, се завърна в елита след три сезона в Чемпиъншип, а правилна формула за това как клубът да инвестира парите си на практика няма. Въпреки изкушението те да бъдат предназначени за привличането на нови футболисти, това не винаги е правилната инвестиция. Може би трябва да се обърне внимание на младежките школи, които в дългосрочен план ще донесат повече ползи за клуба, или за анализ и откриване на нови таланти.

Как ще се развият нещата за Астън Вила, можете да проследите с помощта на efbet – най-големият спортен букмейкър у нас, където не само можете да следите футболните срещи, но и да правите своите залози, винаги в крак с футболните тенденции. А, ако се чудите кой ще е следващият финалист във Висшата лига, може би ще успеете да го познаете още преди плейофа, защото тази среща носи най-големите приходи на победителя, но може да донесе късмет и на вас, ако съумеете да се възползвате правилно от своите прогнози и статистическите данни през сезона. Футболът е не само най-обичания, но и най-атрактивния спорт в света, но той крие и множество изненади, така че адреналинът ви е гарантиран със спортните залози на efbet, дори и печалбата да ви се изплъзне. 

Вашият коментар